Handig om te weten

Voordat je een bezoek brengt aan Oostende is het handig om er al het één en ander aan informatie over Oostende op te zoeken. Zo weet je vooraf goed waar je in Oostende moet zijn, waar je rekening mee moet houden en wat de risico’s zijn als je Oostende bezoekt.

Laat je hier echter niet te strak door leiden want dan mis je misschien wel een hoogtepunt die je tijdens het inlezen over het hoofd gezien had. Ga dus voorbereid op reis maar blijf flexibel in je planning. Een vakantie of dagtrip is er natuurlijk vooral voor je plezier. Een te volle planning kan het je onnodig moeilijk maken.

Alarmnummer

In België kent men twee alarmnummers: 100 en 112. Het nummer 112 is het gratis alarmnummer dat in heel Europa geldig is. Het nummer 100 leidt naar dezelfde centrale: Hulpcentrum 100/112.

Douane & documenten

Officieel heb je geen paspoort of identiteitskaart nodig om naar Oostende (België) te reizen. België kent echter net als Nederland een identificatieplicht. Het beste is daarom om wel een geldig identificatiebewijs bij te hebben. Een Nederlands rijbewijs is officieel geen identificatiebewijs in België. Soms wordt het wel geaccepteerd, maar ga hier niet standaard van uit.

Drinkwater

Het kraanwater in Oostende kun je zonder enig risico voor de gezondheid gebruiken als drinkwater. Behalve de kwaliteit is ook de smaak prima.

Elektriciteit

Het stroomnetwerk in België kent een netspanning van 220-230 volt. De stekkers die gebruikt worden zijn gelijk aan die in Nederland. Je zult je elektrische apparaten daarom zonder enig probleem kunnen gebruiken in Oostende.



Feestdagen

België kent een aantal officiële feestdagen. Winkels, instanties en banken zijn vrijwel altijd gesloten op deze dagen. Voor musea geldt dat men sommige feestdagen wel en sommige niet geopend zijn. Sommige musea en attracties sluiten tijdens alle feestdagen.

Een overzicht van de Belgische feestdagen:
1 januari – Nieuwjaarsdag
1 mei – Dag van de Arbeid
21 juli – Nationale Feestdag
15 augustus – Maria-Hemelvaart
1 november – Allerheiligen
11 november – Wapenstilstand
25 december – Kerstmis
variabel – Pasen (2 dagen)
variabel – Hemelvaartsdag
variabel – Pinksteren (2 dagen)

Een stadsfeest dat ieder jaar in Oostende gehouden wordt is de Paulusfeesten. Dit feest concentreert zich ieder jaar rond het Sint-Petrus-en-Paulusplein. De Paulusfeesten worden rondom 15 augustus gehouden en duren één week. Meer info op www.paulusfeesten.be

Fotograferen en filmen

Het maken van foto’s en filmpjes is niet zomaar overal toegestaan. In veel musea en andere bezienswaardigheden is fotograferen met flits niet toegestaan. In sommige musea mag je zelfs helemaal niet fotograferen. Wil je je camera meenemen, kijk dan eerst goed naar de bezoekersinfo op de site van het betreffende museum.

Houd er op het strand rekening mee dat opwaaiend zand flinke schade kan berokkenen aan je fotocamera. Fotocamera’s zijn (met uitzondering van professionele DSLR’s en water- en stofdichte camera’s) niet bestand tegen zand. Ook zand op een lens kan schade veroorzaken als je dit op onjuiste wijze verwijdert.

Fooien

Net als in Nederland is het bedieningsgeld ook in Oostende (en heel België) inbegrepen in de prijzen van bars en restaurants. Fooien geef je net als in Nederland als je tevreden bent over de bediening. Gewoon de rekening afronden naar boven is eigenlijk voldoende of laat wat kleingeld achter op tafel. Taxichauffeurs geef je ongeveer 5 tot 10 procent fooi bovenop de ritprijs.

Geld

In Oostende betaal je met de euro (€), de munt die in een groot deel van de Europese Unie gebruikt wordt. Er zijn een paar plekken in Oostende waar geldautomaten staan. Met een Nederlandse bankpas kun je daar in de meeste gevallen geld uit halen.

Het betalen met een creditcard kan vooral bij restaurants, in hotels en bij een aantal winkels. Soms berekent men de kosten door aan de klant. In sommige gevallen is er een minimum bestedingsbedrag als je met je creditcard wilt betalen.

geldautomaten in Oostende

Internet

In Oostende is er geen stadsnetwerk waarbij je gratis online kunt gaan via wifi. Via het gesponsorde netwerk ZapFi kun je in Oostende op meerdere plekken een gratis internetverbinding tot stand brengen. Ook zijn er redelijk wat café, bars en restaurants waar je gratis van draadloos internet gebruik kunt maken.

Taal

In Oostende spreekt men hoofdzakelijk Nederlands (in een Vlaams dialect). Omdat België officieel meertalig is zul je hier ook Frans kunnen spreken. Voor Nederlandse bezoekers is dat niet nodig, voor de Waalse bezoekers aan Oostende is het wel prettig.

Tijdsverschil

België ligt in dezelfde tijdzone als Nederland (UTC +1). Er is daarom geen tijdsverschil tussen Nederland en Oostende. Dit geldt ook op het moment dat de zomertijd in Nederland ingaat, want België kent dezelfde zomertijdregeling als Nederland.

Tijdsverschil

Toeristische informatie

Bij het kantoor van de toeristische dienst van Oostende kun je terecht voor vragen, brochures en gratis stadsplannen (plattegronden). Ook kun je hier tickets kopen voor de shows in het Kursaal.

Toeristische informatie

Toilet

Oostende kent een aantal openbare toiletten waar je tegen betaling gebruik van kunt maken. Deze vind je onder andere op het strand aan de Albert I-Promenade, aan het Marie-Joséplein, bij het treinstation en aan het begin van de Konkinklijke Gaanderijen.

Betalen voor het openbaar toilet

Veiligheid

Oostende is een relatief veilige plaats. Toch kun je ook hier het slachtoffer zijn van een misdrijf. Met name op het strand zijn op drukke dagen dieven actief die het gemunt hebben op je geld, mobiele telefoon, fotocamera of tablet. Zakkenrollerij komt ook voor in Oostende, maar liever slaan de dieven op het strand hun slag.