Het strand van Oostende

Oostende ligt aan de Belgische Kust. Langs heel Oostende, met uitzondering van de havengeul, ligt er een geel zandstrand die varieert van breedte. De gemiddelde breedte ligt tussen de vijftig en ruim honderd meter. Er is een groot verschil in drukte. De meeste strandbezoekers komen af op het strand dat zich uitstrekt vanaf de Koninklijke Gaanderijen tot aan het Zeeheldenplein. Aan dit deel van het strand zijn meerdere voorzieningen zoals een openbaar toilet, douches, enkele beachclubs en een eerste hulppost. Dit gedeelte van het strand is het drukste ten westen van het Casino-Kursaal. Het oostelijke deel is een stuk smaller en ook een stuk minder druk bezocht.

Tijdens de zomer kan het op dit bij het centrum van Oostende gelegen strand vrij druk worden door de vele badgasten die af willen komen koelen in de zee. Wil je de drukte een beetje vermijden dan kun je beter de stranden bij het iets verderop gelegen Mariakerke-bad opzoeken of de oostelijke stranden ter hoogte van Fort Napoleon.

het zandstrand van Oostende

Jongeren & surfers

Voor de jeugd en de surfers is er het Tienerstrand met de ernaast gelegen Kite – Surfzone. Hier zul je als jongere niet zo snel boos aangekeken worden door ouder publiek als je aan strandsporten doet of muziek op hebt staan. Oostende is hiermee één van de weinige plaatsen aan de Belgische kust die serieus aan deze jonge doelgroep gedacht heeft. Op het strand staan er netten voor beachvolley, kun je chillen aan de houten picknicktafels en is er een klimwandje. Meteen ten westen van het tienerstrand ligt de surfzone. Dit stukje strand heeft een toerit zodat je met de auto je surfuitrusting kunt afgooien op het strand. Zwemmen is niet toegestaan in het deel dat toegewezen is aan de (kite)surfers.

surfzone van het strand

Voorzieningen

Op het strand van Oostende kun je ligbedjes, parasols en windschermen huren tegen betaling. Dit geschiedt altijd per dag. Het strand kent ter hoogte van de Zeedijk plek voor 800 strandcabines. De plaats moet je via de gemeente Oostende regelen, de strandcabines mag je zelf bouwen (binnen de regels die van toepassing zijn) of je kunt ze bij één van de plaatselijke verhuurders huren zoals bij BVBA Hugo & Marc Vandevelde of BVBA Michel Blanckaert. Voor een natje en een droogje kun je terecht op de terrassen die te vinden zijn aan de wandelpromenades, aan de kiosken van ‘IJshuisje Martine” of bij een enkele beachclub. Op de dijk, aan de Albert I-Promenade, kun je in de zomer ook zogenaamde dijkzetels huren. Deze strandstoelen staan aan de kant van het strand opgesteld op de plekken die in de middag als eerste in de zon komen.

stranzetels te huur

Wandelboulevards

Een groot deel van de stranden van Oostende is voorzien van wandelboulevards of pleinen. De Albert I-Promenade is de drukst bezochte wandelpromenade. Deze gaat in westelijke richting over in de Zeedijk, die ter hoogte van de Koninklijke Gaanderijen ligt. De rustige oostelijke stranden hebben deels een verhard wandelpad aan de Spinoladijk. Aan deze dijk zitten geen winkels of restaurants.



Praktische informatie

– Honden zijn vanaf de paasvakantie tot en met 30 september niet toegestaan op de stranden van Oostende.
– Parkeren in het centrum van Oostende kost je geld, met uitzondering van de randparking waarna je met de bus naar het centrum kunt gaan.
– De stroming kan bij eb erg sterk zijn; ga niet te ver de zee in.
– Topless zonnen is toegestaan op de stranden van Oostende.
– Oostende kent géén naaktstranden.
– Ter voorkoming van zwerfvuil staan er meer dan voldoende afvalbakken op het strand.

Het strand met de boulevard