Oostende bereik je het beste over de weg of via het spoor. Hoewel Oostende een internationale luchthaven heeft, is er geen commercieel vliegverkeer tussen Nederlandse luchthavens en het vliegveld van Oostende. Tenzij dat je in bepaalde delen van Zeeland woont is de E17 en vervolgens de E40 de meest aangewezen route richting Oostende. Je zult in vrijwel alle gevallen via Antwerpen reizen. Uitzonderingen zijn de mensen die vanuit het zuiden van Limburg over de E40 via Brussel rijden. Een alternatieve route is over de E34 via Zelzate. Houd er wel rekening mee dat de laatste tientallen kilometers van het traject dan geen snelweg meer zijn en dat je voor het stuk via de Liefkenshoektunnel tol moet betalen.
Reizen naar Oostende
Met de trein naar Oostende
De route over de weg kan erg druk zijn. Zeker als het kwik oploopt stromen de wegen richting de kust snel vol. Dit zul je zeker merken tijdens de zomervakanties en gedurende de weekeindes. De Belgische kust is nog geen zeventig kilometer lang en de E40 is de enige snelweg in België die tot aan de kust reikt. De E34 gaat vanaf Zelzate over in een autoweg van twee keer twee banen. Hierop liggen enkele gelijkvloerse kruisingen met verkeerslichten.
Een goed alternatief vervoersmiddel naar Oostende is de trein. Per spoor is Oostende via Antwerpen uitstekend te bereiken. Wie met de Thalys wil reizen die kan dat doen tot aan Brussel en daar overstappen op de intercity naar Oostende. Tijdens drukke zomerse dagen zet de NMBS (de Belgische spoormaatschappij) extra treinen in richting het strand. Eenmaal in Oostende aangekomen is het nog zo’n tien tot twintig minuten lopen voordat je op het strand aankomt.
Bekijk treinreizen naar Oostende en boek direct de tickets online
Parkeren in Oostende
In Oostende geldt er in het centrum dat je moet betalen om te parkeren. Dat geldt zowel in de aanwezige parkeergarages als op straat. De parkeertarieven liggen op een acceptabel niveau voor een stad van dit formaat, waar veel toeristen op af komen. Parkeerterreinen en parkeergarages zijn er in principe voldoende. Op drukke dagen, met name in de zomer en dan vooral in het weekeinde, kunnen de parkings vrij vroeg op de dag al vol raken. Gratis parkeren is ook mogelijk in Oostende. Daarvoor zijn er een tweetal parkeerterreinen: Randparking Maria-Hendrikapark en Randparking Oosteroever. Op beide parkings kun je volledig gratis je auto parkeren.
Vanaf Randparking Maria-Hendrikapark kun je te voet naar het centrum (10-15 minuten lopen) of het strand (ongeveer 20 minuten lopen) gaan. Ook rijdt er ieder half uur een bus die je voor een kleine vergoeding naar het centrum brengt. Wil je vanuit de Randparking Oosteroever naar het centrum gaan dan zul je met de Kusttram moten reizen. Te voet is de afstand vrij groot.
Vervoer in Oostende
Op het gebied van openbaar vervoer kun je in Oostende gebruik maken van de bussen van De Lijn, de Kusttram en taxi’s. Taxi’s rijden in Oostende op de taximeter. Er zijn twee vaste taxistandplaatsen in Oostende. Eentje vind je bij het treinstation van Oostende en de tweede op het Marie-Joséplein. De Kusttram doorkruist Oostende en kan daardoor (beperkt) gebruikt worden om je binnen Oostende te verplaatsen. Zo kun je vanaf het station naar het Marie-Joséplein in het centrum reizen of naar de halte aan de Koninginnelaan, waar je slechts tweehonderd meter van het strand en de Koninklijke Gaanderijen verwijderd bent.
Voor de oversteek tussen de westeroever (de Visserskaai ter hoogte van het Noordzeeaquarium) en de oosteroever (het Maritiem Plein) vaart er overdag een gratis veerboot. Deze is bedoeld voor voetgangers, fietsers en rolstoelgebruikers. In het zomerseizoen (april t/m september) vaart de veerboot ook ’s avonds (tot 21 uur) heen en weer.
Fietsen in Oostende
Oostende is een uitstekende fietsstad. Op meerdere plekken zijn er gratis fietsen te leen. Deze zijn wel beperkt in aantal, dus is er een kans dat je te laat bent en geen fiets hebt. Niet te lang getreurd, want in Oostende zijn ook een aantal commerciële fietsverhuurders waar je tegen betaling allerlei soorten fietsen kunt huren. Dit kan per uur, voor meerder uren of voor een hele dag. Aan de wandelpromenade langs het strand kun je ook allerlei skelters huren. Deze worden zelfs in zespersoons uitvoeringen verhuurd. Op de Albert I-Promenade en de Zeedijk mag je gewoon rondfietsen tussen de voetgangers.
Langs de belangrijke doorgaande wegen in Oostende liggen vaak fietspaden. Men is in de stad duidelijk voorbereid op de fietsende bezoeker en inwoner. Verspreid door de stad zijn er een aantal grotere fietsenstallingen. Deze vind je bij het station, vlak bij het Zeeheldenplein, bij het L. Vilainplein en voor de strandliefhebbers zit er eentje bij het tramstation aan de Koninginnelaan.