Oostende | strand | bezienswaardigheden | reizen naar/in Oostende | reisinformatie | weer & beste reistijd | links

Het weer in Oostende

Oostende is een kustplaats die duidelijk onder invloed van de zee staat. Oostende heeft een voor deze regio bijna vanzelfsprekend gematigd landklimaat, waarbij er sprake is van relatief milde winters en gematigde zomermaanden zonder al te veel dagen met extreme hitte. De ligging aan de kust zorgt ervoor dat bij een zwakke oostenwind er ineens een zeewind op kan steken. Dit verschijnsel laat zich vooral in het voorjaar regelmatig zien als de lucht warm is en de zee nog vrij koel. De temperatuur in Oostende kan dan binnen een tijdsbestek van een uur ineens enorm dalen, omdat plotsklaps koude lucht vanaf de zee aangevoerd wordt. Naarmate het jaar vordert neemt de kans hierop af.

Oostende bezienswaardigheden

Hoewel Oostende bovenal een badplaats is waarbij het strand het belangrijkste plekje is, heeft de stad meer te bieden. Uit het aanbod van bezienswaardigheden en attracties heeft de site top10bezienswaardigheden.nl een top tien van bezienswaardigheden samengesteld:
Oostende bezienswaardigheden top 10

 

Klimaattabel Oostende

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 6 C 2 C 2 20 64 mm 7 C
februari 6 C 2 C 3 15 61 mm 6 C
maart 8 C 3 C 4 16 58 mm 7 C
april 12 C 4 C 5 13 50 mm 8 C
mei 15 C 8 C 7 16 55 mm 10 C
juni 18 C 11 C 7 14 56 mm 13 C
juli 21 C 13 C 7 13 68 mm 16 C
augustus 21 C 13 C 7 14 68 mm 18 C
september 19 C 11 C 5 15 75 mm 18 C
oktober 15 C 8 C 4 17 82 mm 15 C
november 10 C 5 C 2 20 84 mm 12 C
december 7 C 3 C 2 19 76 mm 8 C
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite

Zomerse dagen

De zomer in Oostende is net zo onvoorspelbaar als die van Nederland. Zowel langere periodes met overwegend prachtig zomers weer als langere periodes met te koel en wisselvallig weer zijn mogelijk. Dat heeft vooral te maken met de ligging van de sterke hogedrukgebieden in Europa. Als deze voor Oostende gunstig liggen dan kan er een langdurige oostelijk of zuidelijke stroming op gang komen waarbij het kwik flink op kan lopen. Bij een zuidelijke stroming ligt altijd het gevaar van opkomende onweersbuien op de loer. Zo lang als dat de wind uit de oostelijke hoek waait is het in de zomer over het algemeen stabiel en warm. De gemiddelde maximumtemperatuur in Oostende is 21 graden Celsius tijdens de warmste maanden (juli en augustus). Als je in de zon en uit de wind zit kan de gevoelstemperatuur al snel een stukje hoger uitvallen.

De wintermaanden

In de winter zorgt de ligging aan de Noordzee ervoor dat het zelden serieus koud wordt in Oostende. Het aantal vorstdagen is daarom in Oostende minder dan dieper landinwaarts in Belgi. Ook de hoeveelheid sneeuwval is om die reden iets minder. Wel heeft Oostende, net als tijdens het hele jaar, wat meer kans op een harde wind. Met name in de aanloop naar de winter kan het af en toe serieus hard waaien in Oostende.

Beste reistijd voor Oostende

Als je voor het strandleven naar Oostende wilt gaan dan zijn de maanden juli en augustus veruit d maanden om je vakantie in Oostende te boeken. Juni kan zeker ook wat aangename dagen hebben, maar het zeewater is dan relatief koel. Wel iets om rekening mee te houden als je ook wilt gaan zwemmen.
De maand september kan nog prachtige nazomerdagen leveren, zoals bijvoorbeeld de eerste week van september 2013, toen het kwik in Oostende nog enkele dagen opliep richting de tropische grens van dertig graden Celsius. Het zeewater is in de maand september ook nog vrij aangenaam. Wie naar Oostende reist voor de bezienswaardigheden of om te winkelen die kan dat het hele jaar door doen. Ieder seizoen heeft wel zijn eigen charmes aan de kust. Buiten de zomer is de levendigheid aan de wandelpromenades langs het strand wel een heel stuk minder.

Meer info over Oostende

De volgende sites bieden goede tips en informatie over Oostende:
Oostende informatie
Oostende informatie

Oostende.be
Oostende weer & klimaat

teksten & foto's Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy