Het weer in Oostende

Oostende is een kustplaats die duidelijk onder invloed van de zee staat. Oostende heeft een voor deze regio bijna vanzelfsprekend gematigd landklimaat, waarbij er sprake is van relatief milde winters en gematigde zomermaanden zonder al te veel dagen met extreme hitte. De ligging aan de kust zorgt ervoor dat bij een zwakke oostenwind er ineens een zeewind op kan steken. Dit verschijnsel laat zich vooral in het voorjaar regelmatig zien als de lucht warm is en de zee nog vrij koel. De temperatuur in Oostende kan dan binnen een tijdsbestek van een uur ineens enorm dalen, omdat plotsklaps koude lucht vanaf de zee aangevoerd wordt. Naarmate het jaar vordert neemt de kans hierop af.

Zomerse dagen

De zomer in Oostende is net zo onvoorspelbaar als die van Nederland. Zowel langere periodes met overwegend prachtig zomers weer als langere periodes met te koel en wisselvallig weer zijn mogelijk. Dat heeft vooral te maken met de ligging van de sterke hogedrukgebieden in Europa. Als deze voor Oostende gunstig liggen dan kan er een langdurige oostelijk of zuidelijke stroming op gang komen waarbij het kwik flink op kan lopen. Bij een zuidelijke stroming ligt altijd het gevaar van opkomende onweersbuien op de loer. Zo lang als dat de wind uit de oostelijke hoek waait is het in de zomer over het algemeen stabiel en warm. De gemiddelde maximumtemperatuur in Oostende is 21 graden Celsius tijdens de warmste maanden (juli en augustus). Als je in de zon en uit de wind zit kan de gevoelstemperatuur al snel een stukje hoger uitvallen.

zomer in Oostende

De wintermaanden

In de winter zorgt de ligging aan de Noordzee ervoor dat het zelden serieus koud wordt in Oostende. Het aantal vorstdagen is daarom in Oostende minder dan dieper landinwaarts in België. Ook de hoeveelheid sneeuwval is om die reden iets minder. Wel heeft Oostende, net als tijdens het hele jaar, wat meer kans op een harde wind. Met name in de aanloop naar de winter kan het af en toe serieus hard waaien in Oostende.

Klimaatstatistieken van Oostende

Wil je alle klimaatstatistieken en klimaatfeiten van Oostende zien? Wil je kijken hoe warm het is en hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met regen of juist zonnig weer? Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over Oostende. Daar kun je de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt.

Bekijk de klimaatinfo van Oostende